Julen er fuld af lækre kager og desserter. Den her julecheesecake med brunkagebund, appelsinfyld og brændte mandler er ingen undtagelse.
På Cakewoman.dk har jeg et par andre cheesecakeopskrifter. Bl.a. min citron cheesecake med Oreos og den ligeså skønne cheesecake med chokoladekagebund. Men der er altid plads til endnu en cheesecake på herinde 🙂
Cheesecake med et jule-drys
Den her julecheesecake består af en bund med knuste brunkager. Ovenpå er der cremet flødeost rørt op med flødeskum og appelsinsaft, som giver en dejlig smag.
Til slut er kagen pyntet med lækre, knasende, hjemmelavede brændte mandler, der er vendt i spiselige guldflager. Jeg har købt nogle i Bilka. Ellers kan du google ‘spiselige guldflager ‘, så kan du helt sikkert også finde noget tilsvarede.
De brændte mandler fungerer rigtig godt sammen med smagen af brunkage og appelsin, og guldstøvet gør det ekstra julet. Det er ret let og ligetil at lave sine egne brændte mandler. De smager dejligt, og så er et glas med hjemmelavede brændte mandler også en fin lille ting, som f.eks. kan gives i værtindegave eller puttes i en pakkekalender.
Hvis du ikke har lysten til at give dig i kast med hjemmelavede brændte mandler, så kan en købeversion også sagtens bruges.
Cheesecake uden husblas
En cheesecake uden husblas kan sagtens lade sig gøre. Det er denne opskrift et eksempel på, den er nemlig lavet uden husblas. Når kagen har været på køl, og ostecremen har fået lov at sætte sig, kan den sagtens ‘stå selv’.
Kagen er ikke ligeså stiv i det, som hvis der anvendes husblas. Men det synes jeg personligt heller ikke gør noget. Den lidt blødere ostecreme er mindst ligeså lækker og smagfuld.
Julecheesecake med brunkagebund
Ingredienser
- Bund:
- 200 gram brunkager
- 75 gram smør
- Appelsinfyld:
- 400 gram flødeost
- 100 gram flormelis
- 1 tsk. vaniljesukker
- Saft fra 1 appelsin
- 2,5 dl fløde
- Brændte mandler:
- 50 gram mandler
- 1/2 dl sukker
- 2 spsk vand
- Spiselige guldflager kan undlades
Sådan gør du
- Bund: Start med at smelte smørret og lad det køle lidt af.
- Hak brunkagerne i en minihakker. Hvis du ikke har en minihakker, så kom kagerne i en pose og bank dem med en kagerulle.
- Bland smeltet smør og knuste brunkager godt sammen.
- Pres massen ud i en springform eller kagering (ca. 20-22 cm), der er beklædt med kageplast rundt langs kanten. Jeg foretrækker at bruge en kagering og placere den på det fad, som jeg vil servere kagen på. Stil bunden på køl, mens fyldet forberedes.
- Fyld: Pisk flødeost, flormelis, appelsinsaft og vaniljesukker godt sammen til en ensartet creme med en håndmixer.
- Pisk fløden til skum med en håndmixer, og vend det forsigtigt sammen med cremen.
- Tag kagebunden ud af køleskabet, hæld fyldet over bunden, og kom tilbage på køl igen. Lad cheesecaken stå på køl i minimum 5-6 timer – meget gerne til næste dag – før servering. De brændte mandler skal først på kagen lige inden servering, men de kan sagtens laves på forhånd.
- Brændte mandler: Kom mandler, sukker og vand på en pande eller i en tykbundet gryde, og varm op ved kraftig varme og under omrøring.
- Kog sukkervandet helt ind, og skru herefter ned til middelvarme.
- Fortsæt med at varme mandlerne under omrøring, til sukkeret er brunt og flydende. Det tager lidt tid.
- Hæld mandlerne ud på et stykke bagepapir og lad dem køle af.
- Hak efterfølgende mandlerne i mindre stykker, og kom dem i en beholder, hvori der tilsættes spiselige guldflager. Sæt låg på beholderen, og ryst godt, så flagerne fordeles jævnt over de brændte mandler. De spiselige guldflager kan undlades – det gør ikke noget ved smagen, kun kagens udseende.
- Inden servering befries kagen fra formen+kageplast, og kagen pyntes med brændte mandler.
Er du i julehumør? Så kan du også prøve mine juletrøfler med hvid chokolade, som smager skønt af brunkager og mandler. Du kan finde opskriften lige her!
Husk at besøge mig på min Insta profil @julie_cakewoman.dk for meget mere inspiration.