Julen er fuld af lækre kager og desserter. Den her julecheesecake med brunkagebund, appelsinfyld og brændte mandler er ingen undtagelse.
På Cakewoman.dk har jeg et par andre cheesecakeopskrifter. Bl.a. min citron cheesecake med Oreos og den ligeså skønne cheesecake med chokoladekagebund. Men der er altid plads til endnu en cheesecake på herinde 🙂
Cheesecake med et jule-drys
Den her julecheesecake består af en bund med knuste brunkager. Ovenpå er der cremet flødeost rørt op med flødeskum og appelsinsaft- og skal, som giver en dejlig smag. Til slut er kagen pyntet med lækre, knasende, hjemmelavede brændte mandler, der er vendt i spiseligt guldstøv. Jeg har anvendt denne her, som jeg har købt i Bilka. Ellers kan du google ‘spiseligt guldstøv ‘, så kan du helt sikkert også finde noget tilsvarede.
De brændte mandler fungerer rigtig godt sammen med smagen af brunkage og appelsin, og guldstøvet gør det ekstra julet. Det er ret let og ligetil at lave sine egne brændte mandler. De smager dejligt, og så er et glas med hjemmelavede brændte mandler også en fin lille ting, som f.eks. kan gives i værtindegave eller puttes i en pakkekalender. Hvis du har brug for hjælp til de brændte mandler, så kig forbi den her video, som Louise fra Louisesmadblog.dk står bag. Hvis du ikke har lysten til at give dig i kast med hjemmelavede brændte mandler, så kan en købeversion også sagtens bruges 🙂

Ingredienser
- Bund:
- 200 gram brunkager
- 75 gram smør
- Appelsinfyld:
- 3 blade husblas
- 200 gram flødeost
- 50 gram flormelis
- 1 tsk. vaniljesukker
- 2 stk. usprøjtet appelsiner, skal og saft herfra
- 2,5 dl. fløde
- Brændte mandler:
- 50 gram mandler
- 1/2 dl sukker
- 2 spsk vand
- Spiseligt guldstøv
Instruktioner
- Bund: Start med at smelte smørret og lad det køle lidt af.
- Smuldr brunkagerne i en minihakker. Hvis du ikke har en minihakker, så kom kagerne i en pose og bank dem med en kagerulle.
- Bland smeltet smør og knuste brunkager godt sammen.
- Pres massen ud i en springform eller kagering (ca. 22 cm), der er beklædt med kageplast rundt langs kanten. Jeg foretrækker at bruge en kagering og placere den på det fad, som jeg vil servere kagen på. Stil bunden på køl, mens fyldet forberedes.
- Fyld: Læg husblas i en skål med koldt vand i minimum 10-15 minutter.
- Pisk flødeost, flormelis, appelsinskal og vaniljesukker godt sammen til en ensartet creme.
- Pres husblassen fri for vand og smelt den over et vandbad sammen med saften fra de to appelsiner.
- Vend et par spsk af cremen i husblassen og rør rundt. Lad det køle lidt af og pisk det herefter sammen med resten af cremen.
- Pisk fløden til blødt skum og vend det sammen med cremen. Hæld forsigtigt massen over brunkagebunden.
- Stil herefter kagen på køl til cremen har sat sig (minimum 4-5 timer).
- Brændte mandler: Start med at komme vand, mandler og sukker på en pande og varm op ved kraftig varme og under omrøring.
- Kog sukkervandet helt ind, og skru herefter ned til middel varme.
- Fortsæt med at varme mandlerne under omrøring til sukkeret er brunt og flydende. Det tager lidt tid.
- Hæld mandlerne ud på et stykke bagepapir og lad dem køle af.
- Hak herefter mandlerne i mindre stykker og kom dem i en beholder, hvori der tilsættes spiseligt guldstøv. Sæt låg på beholderen og ryst godt, så guldstøvet fordeles jævnt over de brændte mandler.
- Inden servering befries kagen fra formen+kageplast, og kagen pyntes med brændte mandler.

Er du i julehumør? Så kan du også prøve mine juletrøfler med hvid chokolade, som smager skønt af brunkager og mandler. Du kan finde opskriften lige her!