Italiensk grydebrød er både lækkert og supernemt at bage. Derudover er brødet også æltefri, forstået på den måde, at du ikke skal have fingerne ned i dejen. Det eneste, der er vigtigt, når du skal bage grydebrød er, at du indregner hævetid. Dejen skal nemlig hæve 12-15 timer, før det bages.
Italiensk grydebrød
Jeg har copy paste opskriften fra mit lidt grovere grydebrød, og så har jeg udskiftet meltypen, så dette brød er mere italiensk inspirereret. Jeg har nemlig anvendt tipo 00 hvedemel, og som du kan læse om på Valsømøllens side, så er tipo 00 hvedemel ‘malet fint efter italienske traditioner, og giver dig det bedste mel til saftige brød med sprød skorpe og masser af bid’. Og det synes jeg virkelig lykkes med den her opskrift! Det er et super lækkert brød, som både kan serveres på et morgenbord eller til en tapasaften.
Et par bagetips
Brødet skal bages i en støbejernsgryder, og opskriften herunder passer til en gryde, der kan rumme fem liter. Der er to ting, der er ekstra vigtigt, når du bager et grydebrød. Det fandt jeg ud af første gang, jeg forsøgte at lave et brød i støbejernsgryden, og det ikke ville slippe gryden, da det var færdigbagt. Gryden skal stå i ovnen (uden dej i) minimum 20 minutter, efter ovnen har nået 250 grader. Den skal varmes ordentlig igennem, ellers kan det være svært at få brødet ud. Derudover hjalp det også at drysse mel i bunden af gryden, før dejen blev hældt i. Det er to fif, der virkede for mig, og som resulterede i, at brødet nemt kom ud af gryden, da det var færdigbagt.
Nemt italiensk grydebrød
Ingredienser
- 10 gram gær
- 5 dl koldt vand
- 1 spsk honning
- 600 gram Tipo 00 hvedemel
- 1 spsk salt
- Lidt ekstra mel til at drysse i gryden og på brødet når det skal bages
Sådan gør du
- Smuldr gær i vandet.
- Rør honning i.
- Tilsæt halvdelen af melet og rør godt rundt.
- Kom salt og resten af melet i og fortsæt med at røre dejen sammen i minimum 10 minutter. Det er lettest på en røremaskine, men du kan også røre dejen med håndkraft.
- Dæk skålen med husholdningsfilm og sæt skålen i køleskabet. Lad dejen hæve natten over (minimum 12-15 timer) i køleskabet, til dagen efter.
- Efter hævning: Tænd ovnen på 250 grader alm. ovn. Stil gryden, du vil bage brødet i, ind i ovnen, mens ovnen varmer op. Når ovnen er varm, skal gryden stå i ovnen i yderligere 20 minutter, før dejen kommes i.
- Efter de 20 minutter tages gryden ud af ovnen. Drys lidt mel i bunden og hæld dejen i den varme gryde.
- Læg låg på gryden og sæt den i ovnen. Bag brødet i 30 minutter med låg. Derefter skrues ned på 225 grader, låget tages af, mel drysses over brødet, og det bages videre uden låg i 20 minutter.
- Tag gryden ud af ovnen, vend brødet ud på en rist og lad det køle af, før det skæres og spises. Hvis brødet driller med at komme ud af gryden, så brug en kniv til at løsne langs kanten, og ‘lirk’ brødet ud.
En god ide når der skal bruges honning så at smøre sken med olie neutral rapsolie så
er sken hel tom for honning bag efter
VH
Svend Erik Kristiansen