Jeg kan fortælle, at nemt grydebrød bliver en fast del af mit 2020. Til jul var jeg nemlig så heldig at få en støbejernsgryde i gave, og det er simpelthen en af de bedste gaver, jeg har fået – det kan jeg allerede mærke nu 🙂
Grunden til, at jeg ønskede mig en støbejernsgryde var især, fordi jeg godt kunne tænke mig at lave grydebrød. Jeg har ingen andre gryder, der egner sig til at ryge i ovnen ved så høj varme, som et grydebrød i ovnen kræver.
Nemt grydebrød
Jeg fandt inspiration hos Le Creuset, som står bag gryden. Brødet er super nemt og æltefri, forstået på den måde, at du ikke skal have fingerne ned i dejen. Min gryde kan rumme fem liter, og opskriften herunder passer til netop den størrelse gryde.
Der er to ting, der er ekstra vigtigt, når du bager et grydebrød. Det fandt jeg ud af første gang, jeg forsøgte at lave et brød i støbejernsgryden, og det ikke ville slippe gryden, da det var færdigbagt. Gryden skal stå i ovnen (uden dej i) minimum 20 minutter, efter ovnen har nået 250 grader. Den skal varmes ordentlig igennem, ellers kan det være svært at få brødet ud. Derudover hjalp det også at drysse mel i bunden af gryden, før dejen blev hældt i. Det er to fif, der virkede for mig, og som resulterede i, at brødet nemt kom ud af gryden, da det var færdigbagt.
Jeg bager brødet med en blanding af hvedemel og ølandshvedemel. Det giver et super lækkert brød med en sprød krumme og dejlig smag. Men har du kun hvedemel i skabet, så er jeg sikker på, at det også kan give et skønt resultat.
Ingredienser
- 10 gram gær
- 5 dl koldt vand
- 1 spsk honning
- 600 gram mel, jeg bruger 400 gram hvedemel og 200 gram ølandshvedemel
- 1 spsk salt
Instruktioner
- Smuldr gær i vandet.
- Rør honning i.
- Tilsæt mel og rør godt rundt.
- Kom salt i og fortsæt med at røre dejen i minimum 10 minutter. Det er lettest på en røremaskine eller med en håndmikser med dejkroge, men du kan også røre dejen med håndkraft.
- Læg dejen i en skål og dæk skålen med husholdningsfilm og sæt skålen i køleskabet. Lad dejen hæve i 12-15 timer.
- Tænd ovnen på 250 grader alm. ovn. Stil gryden, du vil bage brødet i, ind i ovnen, mens ovnen varmer op. Når ovnen er varm, skal gryden stå i ovnen i yderligere 20 minutter, før dejen kommes i.
- Efter de 20 minutter tages gryden ud af ovnen. Drys lidt mel i bunden og hæld dejen i den varme gryde.
- Læg låg på gryden og sæt den i ovnen. Bag brødet i 30 minutter med låg. Derefter skrues ned på 225 grader, låget tages af, drys mel over brødet og bag videre uden låg i 20 minutter.
- Tag gryden ud af ovnen, vend brødet ud på en rist og lad det køle af, før det skæres og spises.
