Her får du opskriften på en skøn kringle med marcipan og chokolade. Ideen til kringlen opstod, da jeg i forbindelse med mit arbejde skulle bage kringle til den tidligere DR-vært Søren Ryge. I et af sine mange programmer besøgte han kogekonen Anne Magrethe fra Hirtshals, som bagte en kringle til den kendte havemand. Den var så god, at Søren Ryge udråbte den til verdens bedste kringle.
Kringle Søren Ryge
Jeg fik til opgave at bage kringle til Søren Ryge, og længere nede kan du finde opskriften på min kringle. Jeg har taget udgangspunkt i den opskrift, som Anne Magrethe stod bag. Dog har jeg justeret på mængderne af ingredienserne, i remoncen er der skruet op for lækkerheden, og rosinerne har jeg skiftet ud med chokolade. Men der er én ting, jeg har holdt fast i fra den oprindelige opskrift.
Bagemargarine i stedet for smør
I opskriften bruger jeg nemlig bagemargarine i stedet for smør, og jeg synes, resultatet bliver rigtig godt. I Anna Magrethes opskrift bruges der også bagemargarine, og da jeg mødte Søren Ryge forklarede han mig hvorfor. Han havde nemlig også selv undret sig og spurgt Anne Magrethe, hvorfor hun ikke bagte med smør. Her lød svaret klart: ‘Smør er noget, vi bruger om søndagen på rundstykker’.
En klistret dej – hold igen med mel
I forbindelse med kringlebagningen har jeg prøvebagt af flere omgange. Første gang fik jeg tilsat alt for meget mel, fordi jeg fejlagtig troede, at dejen skulle blive blød og smidig. Det skal den ikke. Den skal være glat og en anelse klistret. Den skal æltes godt igennem, meget gerne på røremaskine, inden den sættes til hævning.
Når hævetiden er forbi, hældes dejen ud af skålen på et meldrysset bord, før den deles i tre. Opskriften giver tre hele kringler. Sørg for at have mel på bord, hænder og kagerulle. På den måde hænger dejen ikke fast, og det er muligt at rulle dejen ud, samt skære dejen ud, så kringlen efterfølgende kan flettes sammen.
Hvis du, ligesom jeg gjorde første gang, får æltet for meget mel ind i dejen, så ender det med en tør og bastant kringle – og det er jo ikke målet. Så selvom dejen kan føles klistret, så er det meningen 🙂
Sådan fletter du en kringle
Når kringlen er rullet ud på bordet, skal den skæres ud som et juletræ, inden den flettes. Bunden af ‘træet’ foldes ind over fyldet, og ‘grenene’ flettes ind over hinanden. Det er slet ikke svært, og skulle nogle af ‘grenene’ blive lidt smallere end andre, så fortvivl ej. Når kringlen bliver penslet, strøget med sukker og bagt, så bliver resultatet blot unikt og hjemmelavet 🙂
Kringle med marcipan og chokolade
Ingredienser
- Kringle:
- 2 dl lunken vand
- 50 gram gær
- 3 spsk sukker
- 3 æg
- 1/2 tsk salt
- 250 gram blødt bagemargarine
- 475 gram hvedemel
- Remonce og fyld:
- 250 gram blødt bagemargarine
- 250 gram sukker
- 165 gram marcipan
- 150 gram mælkechokolade
- Pensling og pynt:
- 1 æg
- Perlesukker
Sådan gør du
- Kom vand, smuldret gær, sukker, æg, salt og blød margarine skåret i tern i en skål. Lad det stå i 20 minutter og hvile.
- Tilsæt melet og ælt dejen godt sammen. Meget gerne i en røremaskine – alternativ med hænderne. Lad dejen hæve i en skål under et viskestykke i en time.
- Mens dejen hæver, kan remoncen forberedes. Skær bagemargarine i mindre stykker, riv marcipanen, og kom begge dele i en skål sammen med sukkeret, og pisk det sammen. Så er remoncen klar.
- Efter hævning tændes ovnen på 180 grader varmluft.
- Hæld dejen ud på et meldrysset bord. Del dejen i tre lige store dele.
- Rul herefter hver del fladt ud. Skær i dejen, så det ligner et juletræ – se billedet længere oppe i indlægget, så giver instruktionen mening. HUSK: Det er vigtigt at have mel på bord, hænder og kagerulle. For dejen vil være klistret, når der er færdig med at hæve. Men ved at have rigeligt med mel, så hænger dejen ikke fast, og det er muligt at rulle dejen ud, samt skære dejen ud, så kringlen efterfølgende kan flettes sammen.
- Hak chokoladen og fordel 1/3 af remoncen og 1/3 af chokoladen på midten af hvert ‘juletræ’. Fold bunden af ‘juletræet indover fyldet og flet herefter ‘grenene’ indover fyldet. Placer efterfølgende de tre kringlestænger på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Pisk ægget sammen og pensl kringlerne. Drys med perlesukker.
- Bag kringlerne i 18-20 minutter, til de er gennembagte. Lad kringlerne køle hele af, før de serveres. Kringlerne kan fryses.
Lyst til at afprøve en anden lækker opskrift med marcipan? Så prøv denne rabarberkage med marcipan.