Kringle med marcipan

Kringle med marcipan og chokolade

Spring til opskrift

Her får du opskriften på en skøn kringle med marcipan og chokolade. Ideen til kringlen opstod, da jeg i forbindelse med mit arbejde skulle bage kringle til den tidligere DR-vært Søren Ryge. I et af sine mange programmer besøgte han kogekonen Anne Magrethe fra Hirtshals, som bagte en kringle til den kendte havemand. Den var så god, at Søren Ryge udråbte den til verdens bedste kringle.

Kringle Søren Ryge

Jeg fik til opgave at bage kringle til Søren Ryge, og længere nede kan du finde opskriften på min kringle. Jeg har taget udgangspunkt i den opskrift, som Anne Magrethe stod bag. Dog har jeg justeret på mængderne af ingredienserne, i remoncen er der skruet op for lækkerheden, og rosinerne har jeg skiftet ud med chokolade. Men der er én ting, jeg har holdt fast i fra den oprindelige opskrift.

Bagemargarine i stedet for smør

I opskriften bruger jeg nemlig bagemargarine i stedet for smør, og jeg synes, resultatet bliver rigtig godt. I Anna Magrethes opskrift bruges der også bagemargarine, og da jeg mødte Søren Ryge forklarede han mig hvorfor. Han havde nemlig også selv undret sig og spurgt Anne Magrethe, hvorfor hun ikke bagte med smør. Her lød svaret klart: ‘Smør er noget, vi bruger om søndagen på rundstykker’.

En klistret dej – hold igen med mel

I forbindelse med kringlebagningen har jeg prøvebagt af flere omgange. Første gang fik jeg tilsat alt for meget mel, fordi jeg fejlagtig troede, at dejen skulle blive blød og smidig. Det skal den ikke. Den skal være glat og en anelse klistret. Den skal æltes godt igennem, meget gerne på røremaskine, inden den sættes til hævning.

Når hævetiden er forbi, hældes dejen ud af skålen på et meldrysset bord, før den deles i tre. Opskriften giver tre hele kringler. Sørg for at have mel på bord, hænder og kagerulle. På den måde hænger dejen ikke fast, og det er muligt at rulle dejen ud, samt skære dejen ud, så kringlen efterfølgende kan flettes sammen.

Hvis du, ligesom jeg gjorde første gang, får æltet for meget mel ind i dejen, så ender det med en tør og bastant kringle – og det er jo ikke målet. Så selvom dejen kan føles klistret, så er det meningen 🙂

Sådan fletter du en kringle

Når kringlen er rullet ud på bordet, skal den skæres ud som et juletræ, inden den flettes. Bunden af ‘træet’ foldes ind over fyldet, og ‘grenene’ flettes ind over hinanden. Det er slet ikke svært, og skulle nogle af ‘grenene’ blive lidt smallere end andre, så fortvivl ej. Når kringlen bliver penslet, strøget med sukker og bagt, så bliver resultatet blot unikt og hjemmelavet 🙂

Lyst til at afprøve en anden lækker opskrift med marcipan? Så prøv denne rabarberkage med marcipan.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*