Når det er Store Bededag er det svært at komme udenom de varme hveder. Jeg måtte lige google, hvorfor det nu egentlig er, at vi spiser hveder i forbindelse med Store Bededag.
Ifølge en artikel på DR.dk, så blev Store Bededag indført i 1686 af Hans Bagger, der var biskop i Roskilde. Han arrangerede én dag, hvor der virkelig bare skulle bedes. Ingen arbejde, spil eller rejser. Der var kun en ting på to do-listen: At bede. Det betød så også, at bagerne selvfølgelig heller ikke måtte arbejde. Derfor fandt de på at bage hveder, som folk kunne købe dagen inden Store Bededag, så man kunne varme og spise dem i løbet af helligdagen. Traditionen med de varme hveder er hængt ved, og faktisk er Store Bededag den største dag på året for mange bagere.
Jeg synes, det er en megahyggelig tradition. Altså den del med de varme hveder 😀 Ristede, hvide boller med smør – det er svært ikke at holde af. Hvederne er super nemme at lave, så du kan sagtens lave dem selv. Selvom der er lidt hævetid, så tager de heller ikke lang tid at bage. Så jeg kan kun anbefale at prøve at bage hveder selv 🙂
Varme hveder, 12 hele hveder
Ingredienser
- 50 gram gær
- 2,5 dl sødmælk
- Cirka 500 gram hvedemel
- 25 gram smør
- 1 æg
- 1 tsk salt
- 1 tsk sukker
- 1 tsk kardemomme
- Til pensling: 1 æg
Sådan gør du
- Lun mælken til den er fingervarm, opløs gæren heri.
- Pisk ægget i.
- Smuldr smørret i melet og bland salt, sukker og kardemomme i.
- Tilsæt mel-blandingen i det våde og ælt dejen godt igennem til den er ensartet. Har du en røremaskine til rådighed, så brug den. Ellers kan det også gøres med håndkraft. Sæt dejen til hævning i 45-60 minutter.
- Herefter formes dejen til 12 boller, og de sættes i en bradepande (ca. 30 x 22 cm) beklædt med bagepapir. Der skal være 1 cm i mellem dem.
- Lad dem efterhæve et kvarter.
- Tænd ovnen på 200 grader alm. ovn.
- Pensl hvederne med et sammenpisket æg, og bag dem herefter i midten af ovnen i cirka 25 minutter.
- Lad dem efterfølgende køle af. Inden servering halveres hvederne og ristes på en brødrister.