Her får du opskriften på et rigtig nemt grydebrød. Et grydebrød er et brød, der bliver bagt i ovnen i en gryde. Derfor er det vigtigt, at man bruger en gryde, der kan tåle at komme i ovnen.
Til sådan et bageprojekt er en støbejernsgryde genial. Der er ingen gummi-håndtag på, og den kan sagtens klare at komme ind i ovnen ved så høj varme, som et grydebrød i ovnen kræver.
Nemt grydebrød
Jeg fandt inspiration hos Le Creuset, som står bag gryden, som jeg ejer. Brødet er super nemt og æltefri, forstået på den måde, at du ikke skal have fingerne ned i dejen. Min gryde kan rumme fem liter, og opskriften herunder passer til netop den størrelse gryde.
Grydebrød der ikke sidder fast
Der er to ting, der er ekstra vigtigt, når du bager et grydebrød. Det fandt jeg ud af første gang, jeg forsøgte at lave et brød i støbejernsgryden, og det ikke ville slippe gryden, da det var færdigbagt.
Gryden skal stå i ovnen (uden dej i) minimum 20 minutter, efter ovnen har nået 250 grader. Den skal varmes ordentlig igennem, ellers kan det være svært at få brødet ud. Derudover hjalp det også at drysse mel i bunden af gryden, før dejen blev hældt i. Det er to fif, der virkede for mig, og som resulterede i, at brødet nemt kom ud af gryden, da det var færdigbagt.
Hvis brødet stadigvæk driller med at komme ud af gryden efter bagning, så brug en kniv til at løsne langs kanten, og ‘lirk’ brødet ud.
Jeg bager brødet med en blanding af hvedemel og ølandshvedemel. Det giver et super lækkert brød med en sprød krumme og dejlig smag. Men har du kun hvedemel i skabet, så er jeg sikker på, at det også kan give et skønt resultat.
Lækkert grydebrød
Ingredienser
- 10 gram gær
- 5 dl koldt vand
- 1 spsk honning
- 200 gram ølandshvedemel
- 300 gram hvedemel
- 1 spsk salt
- Lidt ekstra hvedemel til at drysse i bunden af gryden inden bagning
Sådan gør du
- Smuldr gær i vandet.
- Rør honning i.
- Tilsæt ølandshvedemel og rør godt rundt.
- Tilsæt halvdelen af hvedemelet og rør rundt.
- Tilsæt salt og resten af hvedemelet og rør rundt.
- Fortsæt med at røre dejen i minimum 10 minutter. Det er lettest på en røremaskine eller med en håndmikser med dejkroge, men du kan også sagtens røre dejen sammen med håndkraft.
- Læg dejen i en skål og dæk skålen med husholdningsfilm. Sæt skålen i køleskabet. Lad dejen hæve til næste dag eller minimum i 12-15 timer.
- Efter hævning: Tænd ovnen på 250 grader alm. ovn. Stil gryden, du vil bage brødet i, ind i ovnen, mens ovnen varmer op. Når ovnen er varm, skal gryden stå i ovnen i yderligere 20 minutter, før dejen kommes i.
- Efter de 20 minutter tages gryden ud af ovnen. Drys mel i bunden af gryden, så bunden er dækket, og hæld dejen i den varme gryde.
- Læg låg på gryden og sæt den i ovnen. Bag brødet i 30 minutter med låg. Derefter skrues ned på 225 grader, låget tages af og bag videre uden låg i 20 minutter.
- Efter bagning: Tag gryden med brødet ud af ovnen. Lad brødet blive i gryden i 10-15 minutter, før det vendes ud af gryden. Hvis det driller med at komme ud af gryden, så brug en kniv til at løsne langs kanten, og ‘lirk’ brødet ud. Hvis der er meget mel på bunden, så kan det børstes let af. Kom brødet på en rist og lad det køle af, før det skæres og spises.