En nytårskage med kransekagebund, jordbæris og guf er en festlig kage, som passer perfekt til årets sidste aften. Det er samtidig en meget nem nytårskage, som skal stå på frys i 7-8 timer, før den serveres. Det betyder, at kagen kan forberedes dagen inden, og der er mindre stress i køkkenet den 31. december.
Nytårskage med kransekagebund
Hvis der er én ting, som jeg forbinder med nytårsaften, så er det selvfølgelig kransekage. Kransekage udgør bunden i kagen, og ovenpå er der en lækker og cremet is lavet på fløde og kondenseret mælk tilsat jordbærsyltetøj. Det kræver ingen ismaskine, kun lidt ekstra plads i fryseren 🙂 Jeg har også valgt at lave en guf, som kommes på toppen af nytårskagen. Det giver en skøn smag til kransekagen og jordbær-isen, og samtidig gør det kagen lidt ekstra festlig.
Det er uden tvivl en familiekage, da smagene gør alle glade 🙂 Hvis du ønsker at lave en ren voksen-udgave, så er jeg sikker på, at isen smager ekstra lækkert, hvis den smages til med en smule Asti.
Har du ingen kagering?
Jeg bruger en justerbar kagering som denne til at lave nytårskagen. Det gode ved sådan en justerbar kagering er, at at den kan strammes til.
Har du ingen kagering til rådighed, så kan en springform bruges. Bag kransekagebunden i springformen, der er beklædt med bagepapir. Når kransekagebunden er afkølet, tages den ud af formen (rengør selve ringen på springformen) og placer kagebunden på det fad, du vil servere kagen på.
Herefter placeres den rengjorte ring rundt om bunden igen. Kom kageplast (eller madfilm) langs kanten og hæld isen over bunden og kom på køl.
Nytårskage med kransekagebund, jordbæris og guf
Ingredienser
- Kransekagebund:
- 1 æggehvide
- 80 gram flormelis
- 250 gram marcipan
- Jordbæris:
- 1/2 liter fløde
- 1 ds kondenseret mælk
- 1 dl syltetøj
- Guf:
- 4 æggehvider
- 75 sukker
- 0,5 dl koncentreret saft (jeg brugte jordbær/rabarbersaft, men andet frugtsaft kan også bruges)
- Rød frugtfarve
Instruktioner
- Kransekagebund: Ælt alle ingredienser sammen til bunden og tryk den ud i bunden af en kagering (20 cm), der er placeret på en bageplade med bagepapir og bag den ved 200 grader varmluft i cirka 10 minutter. Lad den køle helt af efterfølgende. Har du ingen kagering til rådighed, så kan en springform bruges. Længere oppe i indlægget kan du læse, hvordan en springform bruges i stedet for en kagering.
- Jordbær-isen: Pisk fløden til let skum. Tilsæt kondenseret mælk og syltetøj og rør godt sammen. Jeg undgår selve bærerne i syltetøjet, da jeg bedst kan lide isen uden bær. Men de kan sagtens komme med i isen, hvis du foretrækker det.
- Når kransekagebunden er afkølet, tages den ud af kageringen (rengør kageringen) og placeres på det fad, du vil servere kagen på.
- Herefter placeres den rengjorte kagering rundt om bunden igen. Kom kageplast langs kanten og hæld isen over bunden. Kom kagen i fryseren 7-8 timer, gerne natten over.
- Guf (skal først på kagen, når isen er frossen og skal serveres): Pisk æggehviderne over et næsten kogende vandbad og tilsæt sukkeret lidt ad gangen.
- Når hviderne er pisket stive, tilsættes saften og evt. rød frugtfarve.
- Tag det af varmen og pisk videre i cirka 5 minutter, til det har den rette guf-konsistens. Guffet er bedst, hvis det serveres forholdsvis kort tid efter det er pisket færdigt.
- Inden servering: Tag kagen ud af fryseren 15-20 minutter, inden den skal serveres. Befri kagen fra kageringen og plast og pynt med guf. Det guf, der eventuelt er i overskud, kan serveres til kagen.
Er du til islagkage, så synes jeg også, du skal prøve den her lækre islagkage med marcipanbund og likør-is
Hvor mange personer er der cirka til i sådan en kage? Som dessert?
Hej Dorte 🙂
Jeg vil mene, der dessert til 6-8 personer i sådan én islagkage.
Mvh Julie