Bløde, lækre glutenfri fastelavnsboller! Det kan sagtens lade sig gøre at lave dejlige fastelavnsboller uden hvedemel. I denne her udgave er der skruet op for fyldet. Der er både chokolade, creme og remonce indeni. På toppen er der pyntet med en lækker chokoladeglasur.
Glutenfri fastelavnsboller
Det kræver selvfølgelig lidt andre ingredienser, når der skal skal bages uden gluten og laktose. Blandt andet har jeg brugt rismel og boghvedemel. Dejen får også en lidt mere elastisk konsistens end en almindelig dej, men opskriften er ikke specielt krævende. Den tager blot lidt tid, da dejen skal hæve af to omgange.
Laktosefri chokolade og FiberHusk
Jeg har haft svært ved at finde laktosefri chokolade, men det er lykkes! Denne laktosefri chokolade, som jeg blandt andet har fundet i Bilka, Rema 1000 og Netto, bruger jeg til kager og søde sager med laktosefri chokolade.
I opskriften bruger jeg også FiberHusk. Det er den gule pakke, som kan bruges til bagning. Loppefrøskallerne gør, at dejen hæver bedre. Det færdige brød får også en lækre konsistens, der er saftigere og smuldrer mindre.
Jeg har tidligere købt det via Bilkatogo, men her er det ikke længere tilgængeligt. Til gengæld kunne jeg finde det på hylderne i Meny, og jeg har også fået et tip om, at det kan findes i Salling Super og Spar.

Ingredienser
- Bolledej:
- 1/2 pk gær
- 2 dl fingerlunt vand
- 2 spsk fiberHusk – den gule pakke
- 50 gram smeltet laktosefri smør
- 2 dl fingerlunt laktosefri mælk
- 1 pisket æg
- 100 gram boghvedemel
- 1 tsk vaniljesukker
- 250-300 gram rismel
- Creme:
- 1 æggeblomme
- 1 spsk sukker
- 1 spsk Maizena
- 1,5 dl laktosefri sødmælk
- 1 tsk vaniljesukker
- Remonce:
- 80 gram blødt, laktosefri smør
- 80 gram revet marcipan
- 40 gram sukker
- Chokoladefyld i boller:
- Ca. 50-60 gram hakket laktosefri chokolade
- Chokoladeglasur og pynt:
- 100 gram laktosefri chokolade
- 15 gram laktosefri smør
- Frysetørret hindbær (kan undlades)
Instruktioner
- Start med at smelte smørret og lad det køle af.
- Rør gær ud i vandet og tilsæt fiberHusk. Lad det stå i fem minutter. Det klumper lidt, men det bliver rørt og æltet ud senere i opskriften.
- TIlsæt smeltet smør, lunet mælk, pisket æg og vaniljesukker og rør rundt
- Tilsæt begge meltyper lidt ad gangen og ælt godt sammen. Dejen skal kunne æltes på bordet uden at hænges fast.
- Kom dejen tilbage i skålen og lad den hæve under et viskestykke i 45 minutter.
- Imens dejen hæver, laves creme og remonce.
- Creme: Kom alle ingredienser i en gryde og varm op til det koger. Sørg for at røre undervejs, så det ikke brænder på. Når det koger, skrues ned til middelvarme. Fortsæt med at piske 2-3 minutter. Tag af varmen og lad det køle af. Det vil tykne, når det får lov at køle af.
- Remonce: Rør alle ingredienserne godt sammen.
- Slå dejen ned på et meldrysset bord og rul ud til en firkant (ca. 30 x 40 cm).
- Skær ud i firkanter på ca. 10 x 10 cm.
- Fordel 1 tsk remonce, 1 tsk creme og lidt chokolade på hver firkant. Fold dejen godt sammen om fyldet, så det ikke flyder ud under bagning.
- Placer bollerne på en bageplade med bagepapir. Lad bollerne efterhæve under et viskestykke i 30 minutter.
- Imens bollerne efterhæve, varmes ovnen op til 200 grader varmluft.
- Pensl bollerne med lidt æg eller laktosefri mælk og bag dem i ca. 15 minutter, til de er gennembagte. Lad dem herefter køle af på en rist. Når de er kølet ned, kan de pyntes med chokoladeglasur.
- Smelt chokolade i mikrobølgeovn eller over vandbad. Tilsæt smør og rør rundt. Fordel glasuren på bollerne og pynt med frysetørret hindbær.
