Dette er en ægte juleklassiker: Risalamande! Her er det en laktosefri risalamande, men det gør ikke desserten dårligere. Det er en juledessert, som lander på bordet den 24. december i rigtig mange hjem – forståeligt nok 🙂
Det er nemlig både en nem og lækker dessert, og så kræver den heller ikke mange ingredienser. I denne udgave er sødmælken og fløden skiftet ud med laktosefrie alternative, som gør, at det bliver en laktosefri version. Har du ikke behov for en laktosefri risalamande, så kan du selvfølgelig bruge almindelig sødmælk og fløde.
Risalamande dagen før
Selve risengrøden kan sagtens laves dagen i forvejen. Men det er vigtigt, at grøden bliver kølet ned hurtigt. Hvis risengrøden står for længe på bordet og lumrer, så kan der udvikles rigtig mange bakterier. Mit bedste tip er at komme den færdige grød over i en skål og så på køl hurtigst muligt. Grøden blandes først sammen med flødeskummet på dagen, hvor desserten skal serveres.
Hold igen med flødeskummet
Det er en smagssag, hvordan man bedst kan lide konsistensen på sin risalamande. Jeg kan godt lide en blød version, hvor der stadigvæk er en fasthed fra selve grøden. Men er du til en meget mere fast udgave, så hold igen med flødeskummet.

Laktosefri risalamande
Ingredienser
- Risengrød:
- 2 dl grødris
- 2 dl vand
- 1 liter laktosefri sødmælk
- 1/4 tsk salt
- Til risalamande:
- 1 vaniljestang
- 100 gram flormelis
- 100 gram smuttede mandler
- 5 dl laktosefri piskefløde
- Evt. ekstra vaniiljesukker
- Til servering:
- Kirsebærsauce
Instruktioner
- Risengrød: Start med at komme ris og vand i en tykbundet gryde. Kog op og lad det koge indtil vandet er fordampet.
- Tilsæt mælk og kog op, sørg for at røre undervejs. Når det begynder at koge, skal det koge igennem i et par minutter.
- Skru ned på lav varme, lad det falde til ro i fem minutters tid, stadig under omrøring.
- Herefter lægges låg på gryden, og det koger videre ved lav varme i 35-40 minutter. Det er vigtigt at se til grøden undervejs og røre.
- Når grøden har det rette konsistens tilsættes salt og grøden tages af varmen. Sæt grøden tildækket i køleskabet – gerne til næste dag.
- Risalamande: Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud med en kniv. Mas kornene med en smule flormelis, så kornene skilles ad.
- Hak de smuttede mandler – husk at gemme én hel mandel – og kom vaniljekorn (ikke selve stangen), flormelis og hakkede mandler i den kolde risengrød. Rør det godt sammen.
- Pisk fløden til en let skum og vend i risengrøden. Hvis du foretrækker en meget fast risalamande, så hold lidt igen med flødeskummet. Smag evt. til med vaniljesukker, hvis du ønsker mere vaniljesmag. Stil den tildækket i køleskabet til servering.
- Server med kirsebærsauce og husk at komme den hele mandel i inden servering.
- TIP: Risengrøden kan sagtens laves dagen i forvejen – men vent med at blande grøden sammen med flødeskummet til på selve dagen, hvor desserten skal serveres.

Er du til opskrifter uden gluten og laktose? Så kan du finde mange flere lige her!
Jeg har hørt at laktosefri flødeskum kan falde sammen. Er det sandt? Ville være rigtig ked af det skete, da det er første gang jeg skal lave denne laktosefri udgave til jul 🎅🏻
Hej Helen 🙂
Det skal jeg ikke kunne sige. Om der er noget i sammensætningen, der gør det mere sandsynligt, at det vil være sammen.
Min erfaring er dog, at det ikke sker. Vi har i min familie i mange år kørt med den laktosefri version, da et familiemedlem ikke tåler laktose. Og jeg synes resultatet bliver rigtig godt. Jeg har i hvert fald ikke oplevet at flødeskummet er sjasket sammen.
Mvh Julie