Her får du en opskriften på en græskartærte lavet med Hokkaido-græskar, som har en rig og fyldig smag, og en bund af bastognekiks, der tilfører en perfekt krydret, knasende kontrast til det cremede fyld.
Efteråret kommer med de skønneste smage af sæsonens råvarer, og de flotteste farver i naturen. En af de populære ingredienser i denne tid er græskarret, og derfor er det oplagt at fejre efteråret med en lækker græskartærte.
Græskartærte med hokkaido græskar
Hokkaido-græskar er sødere og mere nøddeagtige i smagen end almindelige græskar og har en flot, dyb orange farve, som gør tærten både smuk og appetitlig. En af de store fordele ved Hokkaido er, at man kan bruge hele græskarret inklusiv skallen.
I denne græskartærte kombineres Hokkaido-græskaret med varme krydderier som kanel og kardemomme, og det resulterer i fyld, der er lige til at sætte tænderne i og som både smager og dufter af efterår.
Bastognekiks – en krydret og sprød bund
Bunden i denne græskartærte er lavet af bastognekiks, som er kendt for den krydrede, let karamelliserede smag. Bastognekiksene er perfekte til efterårs- og vinterdesserter, da de har en fyldig og let krydret smag, som komplementerer græskarrets sødme og fyldets krydderier. Når kiksene knuses og blandes med smeltet smør, skabes en sprød og stabil bund, der gør sig godt som kontrast til det bløde fyld.
At lave en kiksebund er både nemt og hurtigt, og det kræver hverken bagetid eller avancerede teknikker. Denne type bund er også en favorit, fordi den holder sig godt og gør tærten nem at skære ud i pæne stykker. Bastognekiksene tilfører også et let karamelliseret strejf, som gør tærten ekstra lækker og fyldig.
Bag græskartærten i en tærteform med løs bund
Jeg kan på det varmeste anbefale at investere i en tærteform med løs bund. Det er utrolig smart, når det kommer til bagning af tærter og kager, hvor man godt vil have en ekstra flot præsentation. Den løse bund gør det nemt at fjerne tærten uden at beskadige dens form eller fyld. Tærten bliver selvfølgelig stående på formens bund, men fordi kanten fjernes, så står tærten frit. Til denne opskrift på græskartærte bruger jeg en form i samme størrelse som denne her.
Græskartærte – opskrift på pumpkin pie
Ingredienser
- Bund:
- 200 g Bastognekiks (eller lign. kanelkiks)
- 70 g smør
- Fyld:
- 450 g hokkaido-græskar i tern (skallen kan sagtens bruges)
- 3 æg
- 1 dl sukker
- 1 dl brun farin
- 1 dl piskefløde
- 1 dl mælk
- 2 spsk hvedemel
- 1 tsk kanel
- 1 tsk kardemomme
- Pynt:
- 1 dl piskefløde
- 2-3 styk Bastognekiks
Sådan gør du
- Bunden: Smelt smørret i en gryde og sæt til side. Knus kiksede helt fint (enten i en minihakker eller i en pose med en kagerulle). Bland de knuste kiks sammen med den smeltede smør, og rør det godt sammen. Pres kikseblandingen ud i en tærteform, gerne med løs bund, (ca. 22 cm) og også op af kanterne. Stil bunden til side, mens fyldet laves.
- Fyld: Kom græskarternene (husk at skallen også sagtens kan bruges) i en gryde med vand. Kog i 10-15 minutter, til de er møre. Hæld vandet fra og blend til en ensartet puré.
- Kom græskarpuré, æg, sukker og brun farin i en skål, og pisk godt sammen.
- Tilsæt piskefløde, mælk, hvedemel, kanel og kardemomme, og pisk fyldet sammen.
- Hæld forsigtigt fyldet ud over bunden. Bag i ovnen ved 160 grader alm. ovn i 40-45 minutter.
- Lad efterfølgende tærten køle lidt af, inden den sættes på køl i minimum et par timer.
- Inden servering: Hvis du har brugt en tærteform med løs bund, så kan du nu fjerne formen. Pisk fløden til en blød skum. Fordel udover tærten. Drys med lidt knuste kiks. Så er tærten klar til servering.
Video
Sød græskartærte – opskrift på pumpkin pie
Denne græskartærte med Hokkaido-græskar og bastognekiksebund er den perfekte dessert til at fejre efteråret. Kombinationen af den krydrede bund og det silkebløde græskarfyld giver en tærte, som både er sød, krydret og cremet på samme tid.
Der er tilføjet en klat letpisket flødeskum samt knuste bastognekiks på toppen. Kombinationen af flødeskum, det krydrede fyld og bastognekiks er rigtig god, og det resulterer i en tærte, der passer perfekt til årstiden, og tærten er ideel til både hverdagshygge og særlige anledninger.
Kage der kan bages i forvejen
En af fordelene ved denne græskartærte er, at den er ret nem at lave, og samtidig kan tærten forberedes i god tid og holder sig fint i køleskabet natten over. Desuden er Hokkaido-græskar let tilgængeligt i efterårs- og vintersæsonen, hvilket gør tærten både budgetvenlig og sæsonrigtig.
Kage til Halloween og efterårshygge
Græskartærten er ikke kun en oplagt efterårsdessert, men også perfekt til Halloween eller efterårets hyggelige sammenkomster. Med sin intense farve og fyldige smag passer tærten perfekt til Halloween-stemningen, og den er et godt alternativ til græskarsuppen eller de klassiske småkager. Børnene vil elske dens sødme, og de voksne vil sætte pris på det krydrede touch og den cremede konsistens. Har du lyst til en anden lækker halloweenkage, kan du kaste dig over en nem halloween kage i bradepande.
Så næste gang efterårsvinden rusker i træerne, og du har lyst til noget sødt og hyggeligt, er denne græskartærte med Hokkaido-græskar og bastognekiks det oplagte valg.